Deze foto laat zien dat het oog meerdere onderdelen heeft, we gaan niet alle onderdelen benoemen, maar het is goed om te weten dat elk onderdeel een eigen functie heeft, als we het hebben over oogmelanoom kan het op 4 onderdelen zitten. 3 van de onderdelen waar het kan voorkomen noemt men in de oogheelkunde (oogartsen samen) de uvea. (foto is van het oogfonds)
De uvea bestaat uit deze drie onderdelen:
Ook kan iemand een melanoom krijgen (hebben) op het bindvlies latijnse naam: Conjunctiva. Dit is een vliesje dat zit op je oogrok, (het witte gedeelte van het oog wat je duidelijk ziet aan de buitenkant). (foto is van blogspot.com)
Hier zie je wat achter het regenboogvlies zit, dit is de lens.
Hierboven zie je achter je regenboogvlies een lens, bij een staar operatie verwijderen ze de lens en plaatsten ze daar een nieuwe lens voor in de plaats, op het regenboogvlies kan dus een melanoom ontstaan. Het regenboogvlies is bij iedereen gekleurd. (Op dit plaatje groen) (sommige mensen hebben groene ogen, blauwe ogen, bruine ogen etc.. de kleur betekent hoeveel pigment iemand heeft).
Het regenboogvlies bestaat uit spiertjes, In de iris bevinden zich 2 soorten spieren die de pupilgrootte kunnen beinvloeden. In het binnenste deel van het regenboogvlies zit een kringspier die de pupil nauwer maakt (miosis). Deze spier heet de musculus sphincter pupillae en wordt gestimuleerd door de parasympatische zenuw.
(Het parasympathische zenuwstelsel wordt actief in veilige situaties, bijvoorbeeld tijdens het slapen of als je rustig op de bank zit. Het lichaam komt tot rust, er is tijd voor herstel, dus de spieren van je pupil ontspannen, en je pupil wordt nauw). Deze spier kun je niet zelf (bewust) besturen.
In het buitenste deel zit een radiaire spier die bij samentrekking de pupil groter maakt (mydriasis). Deze spier heet de musculus dilatator pupillae en wordt gestimuleerd door de sympatische zenuw.
(Het sympathisch zenuwstelsel reageert op gevaar en brengt het lichaam in staat van paraatheid. Er kan worden overgegaan op de overlevingsmechanismen van “vechten, vluchten of bevriezen”,. Een overlevingsmechanisme is aangeleerd, vaak onbewust gedrag, dat je heeft geholpen om door bepaalde pijnlijke of onplezierige situaties heen te komen, je pupil wordt wijd. Deze spier kun je niet zelf (bewust) besturen.
Op de iris (het regenboogvlies) kan dus een melanoom zitten, het is belangrijk om te weten dat de iris dus verschillende spieren heeft met verschillende functies, dus die zijn belangrijk zijn bij het nauwer worden en wijder worden van de pupil.
Het bindweefsel is hier in het blauw getekend, het hoornvlies zit vast aan het bindvlies. het bindweefsel is een flap, daarom kan er nooit iets achter het oog terecht komen.